Introductie
De Klever X-Speed is al jaren het topmodel in de speedpedelec lijn van Klever Mobility. De X is verkrijgbaar in drie varianten:
- de Alpha 45, met 800W motor, C1.12 Pinion versnellingen, Gates riem en richtingaanwijzers
- de PINION, met 600W motor, C1.12 Pinion versnellingen en Gates riem
- de gewone X-Speed, met 600W motor, 10 speed Shimano Deore XT derailleur en ketting
Wij testten die laatste. Hieronder lees je wat we ervan vinden.

Wat is er nieuw aan de Klever X-Speed?
Ten opzichte van een paar jaar geleden is de X-Speed op een aantal punten verbeterd. Hieronder een samenvatting van dingen die ons opvielen:
De koplamp is VEEL beter. Voorheen had de koplamp een redelijk smalle lichtbundel, waarbij je buiten die lichtbundel niet heel veel zag. Op deze X-Speed staat de Supernova M99 Mini Pro. Deze koplamp is simpelweg uitstekend, met een zeer bruikbaar groot licht.

De 570 Wh accu is gelukkig overboord gegooid. Die accu is prima op een e-bike, maar op een speedpedelec met achterwielmotor is de actieradius gewoon te laag. Nu is 850 Wh standaard en 1200 Wh een optie.

De ondersteuning is een stuk beter. De kracht is ongewijzigd, maar de fiets had voorheen de irritante eigenschap om na eventjes stoppen met trappen erg traag op te pakken. Dat probleem is grotendeels opgelost.
De ondersteuning is nu te tweaken. Er zijn nog steeds 3 hoofdstanden, maar elke stand is nu in 5 stappen in te stellen.

Het voorspatbord is langer geworden, wat erg effectief is in het schoonhouden van de fiets en berijder. Dat vinden we veel beter dan die veel te korte spatborden bij Stromer. Wel jammer dat het spatbord wat rammelt, dat heeft Stromer dan weer beter voor elkaar.

Een 10 speed achterderailleur! Dit is een verrassing: tenzij we me ons heel erg vergissen had de X Speed voorheen een 11 speed derailleur. 10 Speed klinkt als een achteruitgang, maar dat is het zeker niet. Omdat je bij een 10 speed derailleur MTB en race cassettes vrijuit kunt wisselen heb je véél meer keuze uit cassettes. Bovendien zijn zowel ketting als cassette goedkoper en slijtvaster. Uit dit soort keuzes blijkt dat Klever luistert naar de wensen van eindgebruikers.

Wij vinden de nieuwe rode kleur echt mooi. In het grijs komt deze fiets wat ons betreft niet uit de verf.

De huidige fietsen van Klever hebben een redelijke lijst uitwisselbare onderdelen gekregen: sturen, zadelpennen, banden en zelfs koplampen. De duurdere modellen zijn standaard uitgerust met de Supernova M99 Mini Pro, waardoor je waarschijnlijk niet van koplamp zal willen wisselen, maar diezelfde optielijst bestaat bij de goedkopere modellen. Je wil een budget N Rogue, maar ook groot licht en/of de fantastische Supernova lichtbundel? Prima, dat is mogelijk. Met behoud van garantie en typegoedkeuring! Helemaal geweldig! Zie voor de lijst met uitwisselbare Klever onderdelen deze forumpost van Stromeur.
Inmiddels is er een stille lader. Bij deze Klever X Speed zit hij nog niet, maar hij is wel los verkrijgbaar. (Met de oude lader is laden op een kantoor ronduit vervelend vanwege de herrie die de ingebouwde ventilator maakt).
Wij worden hier enthousiast van. Dit zijn vaak kleine details die je in eerste instantie niet ziet, maar die het fietsen serieus fijner maken. Voor ons is het duidelijk dat Klever naar z’n klanten luistert.

Naast voorgaande lijst veranderingen zijn er ook zaken gelijk gebleven:
De fijne, directe besturing. Het stuurgedrag van de Klever X Speed is vergelijkbaar met dat van de vorige generatie Stromers (met 26″ banden): vinnig, een fiets die je lekker scherp door de bocht heen stuurt.
Het beeldscherm op dit 2020 model is nog steeds van het niveau Casio horloge uit 1980. Met daarmee een user interface die… ehhm: “interessant” is. Mooi kunnen we het niet noemen en de gebruikersvriendelijkheid mag echt flink verbeterd worden. Als voorbeeld een simpele actie zoals het resetten van de dagteller: i lang indrukken, 1 keer i kort indrukken, 1 keer +, 1 keer -, 1 keer +, 1 keer i, 1 keer +, 1 keer power. Dus. Dat is 8 keer op een knop drukken… Oke, het is beter dan voorheen; toen waren het er 11.

Waar voor je geld. De X-Speed kost 6.500 Euro met 1200 Wh accu en een fijne Rockshox luchtgeveerde voorvork. Voor dat geld heb je bij Stromer een ST1 met Suntour verende voorvork en 983 Wh accu (die kost 6.300 Euro). De ST1 is wat ons betreft de minder fijne fiets. Hoewel de ST1 een veel netter en rustiger design heeft, wordt dat door de X-Speed aan de kant geveegd door brute kracht, meer lef in het ontwerp, optioneel een groter frame voor langere mensen en vooral veel minder “over the top” design. Hiermee bedoelen we: een voorspatbord dat mooi is, maar niet functioneel. Een accuklep die de accu netjes verstopt, maar die te vaak ellende oplevert. Een strakke bagagedrager, maar als je er een tas aan hangt dan beschadig je de lak van het frame. Bij de X-Speed is het allemaal wat simpeler en veel doeltreffender. Wat ons betreft een schot in de roos.

Rijden met de Klever X Speed
Het rijden met deze X-Speed is vooral heel erg leuk. Het weggedrag is lekker speels: je gooit hem lekker door een bocht en gaat daarna weer op de trappers om naar de volgende bocht te stampen. Op tochten over bochtige wegen of met veel afslagen door een stad voelt de fiets zich in zijn element.
Hobbelige wegen zijn daarbij geen probleem dankzij de standaard aanwezige voorvering, al is een verende zadelpen ook geen overbodige luxe. (Die zijn optioneel leverbaar voor de X.) Lange rechte stukken gaan ook prima met deze fiets, maar dat geeft niet de kick die je bij het bochtenwerk wel krijgt. Op onze testroute zit een flink stuk 60 km/h zone tussen de weilanden. Daarin ligt om de kilometer een kleine “chicane” om automobilisten af te remmen. Rijden we daar met een moderne Stromer, dan wordt de bijna meditatieve rust van de rechte stukken voor je gevoel bruut onderbroken door die zig-zag die je telkens moet maken.

Met de X-Speed is dat anders. Die rechte stukken zijn oke: niets om enthousiast van te worden maar ook niet vervelend. Meer zoals een puber een iets te lange maaltijd ervaart. Je hoort die fiets bijna denken: “Wanneer mag ik van tafel!” En dan… komt daar die chicane. De puber is van tafel, de banden grijpen zich vast in het asfalt en de grijns komt weer op je gezicht. Je gooit die fiets door de zigzag en kijkt verlangend vooruit naar het punt waar je weer eventjes los mag. Dát is de essentie van deze fiets. Hiermee willen we niet zeggen dat moderne Stromers geen fijne fietsen zijn, die zijn vooral anders. Een andere balans, meer rust in het ontwerp maar ook in het rijden. Het is aan jou om te bepalen wat het beste bij jou past.
Tijdens het rijden ervaar je van alles. In de pikdonkere nacht is het genieten van die fantastische koplamp met optionele grootlicht functie, en bij alle ritten wekken de fijne en goed doseerbare remmen veel vertrouwen. Je voelt de gretigheid van de motor en de fijne, trefzekere schakelbewegingen van de Deore XT derailleur. Het fijne stuur met standaard wat backsweep zit erg prettig. Het stuur had voor ons nog ietsje smaller mogen zijn, maar ook daarvoor staan verschillende opties op de lijst. Met droge tochten bieden de Schwalbe Super Moto-X banden overtuigend grip, maar met nat weer zijn deze banden minder in hun element. Ze geven dan meer geluid en minder vertrouwen. De Continental TopContact II banden bijvoorbeeld geven meer vertrouwen op nat wegdek. Hint aan Continental: maak deze banden aub ook in 27,5″! Hint aan Klever: ga bij Continental zeuren dat ze die banden in 27,5″ moeten maken! De Super Moto-X banden zijn zeker niet slecht, maar wil je de fiets ook bij minder weer lekker scherp door overzichtelijke bochten sturen dan is ander rubber een aanrader.
Verbeterpunten Klever X Speed
Verbeterpunten zijn er ook. We noemden al het rammelende voorspatbord. Dat is echt jammer, omdat de fiets verder volledig stil is. Nergens een rammel of kraakje, nooit geeft de fiets op wat voor manier dan ook aan dat 45 km/h over een hobbelige klinkerweg te veel is. Behalve dan met dat voorspatbord.
Een ander punt van aandacht is de motorondersteuning. Hier vallen ons twee dingen op.
Het eerste punt waarschijnlijk een bewuste ontwerpkeuze en zal gewoon wennen zijn: wanneer je zonder kracht te zetten blijft trappen, dan blijft de motor flink ondersteunen. Dat is niet intuïtief. Als je in een 30 km/h zone rustig achter de auto’s aan fietst en daarbij rustig blijft trappen zonder echt kracht te zetten dan gedragen de meeste speedpedelecs zich zoals je bij een normale fiets verwacht: je gaat rustig met de auto’s mee. Als je dat met de X-Speed doet dan blijft hij telkens versnellen, dus je moet stoppen met trappen. Dit komt doordat Klever zowel een TMM sensor bij de achteras als een rotatiesensor in de trapas gebruikt. Het is ons niet helemaal duidelijk waar die rotatiesensor voor nodig is. Van ons mag deze een minder belangrijke rol krijgen.
Het tweede punt blijft het vertraagd oppakken van de ondersteuning nadat je even stopt met trappen. Dit gebeurt al véél minder vaak dan voorheen en de hoeveelheid tijd die de fiets nodig heeft om weer wakker te worden is korter, maar zo af en toe kom je hem tóch weer tegen. Van die momenten waarbij je een zijstraat aan de rechterkant nadert, je kijkt en reageert op die naderende auto: je stopt met trappen. Dan besef je je: daar kan ik nog wel voor langs, dus je zet weer aan… en de fiets geeft niet thuis. Niet persé gevaarlijk, wel vervelend.
Zoals we in het artikel over accu’s schrijven is het met koud weer verstandig om de accu binnen op te laden. Uiteraard doen wij dat zelf ook. Het handvat van de Klever accu is daarbij niet fijn, want het is van metaal waardoor het met vorst ijskoud aanvoelt. 50 Meter lopen met dat harde, ijskoude handvat met daaraan bijna 7,5 kg accu is niet fijn. Onze tip aan Klever: maak een rubberen hoesje dat om het handvat klemt: minder koud en minder hard aan je koude vingers.
Een ander punt van de accu is het rubberen beschermdopje bij de laadconnector. Daarop zou een wat dikker uiteinde mogen zitten zodat je het net wat gemakkelijker los kunt halen. ’s Avonds voor de rit is het al een priegelwerkje, maar ’s ochtends op het werk, met koude vingers is het ronduit vervelend.
Conclusie
Ga de Klever X Speed speedpedelec testen! Het is een serieus leuke fiets voor een keurige prijs. En voor degenen die niet van kettingonderhoud houden: er zijn dus ook twee varianten met PINION en riemaandrijving!
Klever is in het seizoen 2022 écht een merk om in de gaten te houden. Begin dit jaar komen er maar liefst 2 nieuwe speedpedelecs op de markt: de Y Muse (een soort B-Speed zonder achtervering en met grotere wielen) en de N Rogue. Deze laatste is een zeer betaalbare speedpedelec die nóg meer bang-for-the-buck geeft dan de hier geteste X-Speed: voor net geen €5000 heb je een N Rogue met voorvering en 1200 Wh accu!
2022 Wordt een interessant jaar!
Nóg meer over Klever speed pedelecs weten? Klik hier voor de Klever sectie van Speed Pedelec Review Forum voor meer ervaringen met Klever speed pedelecs!
