De Stromer OMNI app verbindt jouw smartphone met je Stromer. De OMNI app toont ritgegevens, de laatste locatie waar je Stromer werd uitgepeild, de temperatuur van de motor en accu etc. Ook kun je via de OMNI app de instellingen van je Stromer wijzigen. De optie die steevast de aandacht trekt en waar altijd weer vragen over komen op het Speed Pedelec Review forum, dat is ‘Motor-tuning’.
Laten we je wel meteen even uit de droom helpen: de wettelijke maximum snelheid van Speed Pedelecs is 45km/u. Motor Tuning zorgt er niet voor dat je jouw Stromer kunt opvoeren naar een hogere topsnelheid. Met motor tuning en het instellen van de sensoren kun je de motorondersteuning en het rijgedrag van je Stromer wél optimaal afstemmen op jouw persoonlijke voorkeur.
Stromer motor tuning
Bovenaan het Configuratiemenu in de Stromer OMNI app vind je twee kopjes: Sensoren en Motor-tuning. Het is belangrijk om te weten dat de opties onder ‘Sensoren’ effect hebben op alle ondersteuningsstanden (1, 2 en 3 ) en dat ‘Motor-tuning’ alleen effect heeft op ondersteuningsstand 2.
De instellingen van de sensoren kun je ook rechtstreeks op de OMNI display van je Stromer aanpassen. Motor Tuning (ook wel ‘stand 2 tweaken’ genoemd) kan alleen via de OMNI app.
Sensoren
In het configuratiemenu van de Stromer OMNI app kun je onder ‘Sensoren’ de gevoeligheid van de Trapsensor en de gevoeligheid van de Remsensor instellen.
Remsensor
Stromer speed pedelecs hebben twee remsensoren; in elke remgreep zit er één. Wanneer je de remhendels inknijpt, dan druk je niet alleen de rempads tegen de remschijf aan waardoor je speed pedelec vertraagt. Dankzij de sensoren in de remgrepen registreert de elektronica van jouw Stromer dat jij aan het remmen bent. De motorondersteuning wordt uitgeschakeld en het systeem gaat bovendien mee afremmen op de motor.
Een hogere gevoeligheid van de remsensoren zorgt voor krachtiger remmen op de motor. Dat heeft twee voordelen: je rempads slijten minder snel en remmen op de motor geeft energie terug aan de accu (‘recuperatie’). In vlak land levert recuperatie niet echt wat op, maar in bergachtig gebied kun je dankzij recuperatie tijdens een lange afdaling je accu weer een aardig eindje bijladen.
Trapsensor
De trapsensor – ook wel TMM-sensor, koppelsensor of krachtsensor genoemd – registreert het zodra jij druk op de pedalen zet en zorgt ervoor dat de motor begint te ondersteunen. De gevoeligheid van de trapsensor bepaalt de verhouding tussen de inspanning van de berijder en de motorondersteuning.
Bij een hoog ingestelde gevoeligheid van de trapsensor zal de motor al bij zeer lichte druk op de pedalen reageren. Je Stromer voelt hierdoor super alert en ‘wakker’ aan. Trap je zelf liever meer mee, zet dan de gevoeligheid van je trapsensor wat lager.
Weet je niet zo goed welke instelling het beste werkt voor jou? Zet de gevoeligheid van de trapsensor eens een paar ritten op 70% en ga daarna tweaken om te ontdekken wat het beste bij jouw rijstijl past.
PS: Een hogere gevoeligheid van de trapsensor geeft je meer motorondersteuning, maar minder actieradius. (Voor niks gaat de zon op.)
Stromer motor tuning
Zoals eerder beschreven: Stromer motor tuning werkt alleen op ondersteuningsstand twee en de instellingen kunnen alleen worden aangepast via de OMNI app (dus niet rechtstreeks op de Stromer display). Rij je in een getunede stand 2, dan zie je op je OMNI display een balkje onder de ‘2’ staan. (Bij de oudere monochrome displays is het een sterretje achter de ‘2’).
Motor tuning bestaat uit drie onderdelen: snelheid, koppel en beweeglijkheid.
Snelheid: bepaalt de maximale snelheid van de motorondersteuning.
Koppel: bepaalt de kracht waarmee jouw Stromer versnelt. Met een hoger koppel trek je sneller op en trek je makkelijker door naar een hogere snelheid.
Beweeglijkheid: dit is de reactietijd van de motor. Met een hogere reactiesnelheid reageert jouw Stromer vinniger.
Je kunt wat met deze instellingen spelen en zien wat voor jou het beste werkt. Stromer heeft er zelf alvast een paar configuraties in gezet: standaard, sneeuw, stad en rit. Onder ‘eigen’ kun je de snelheid, het koppel en de reactie zelf instellen.
Voor alle onderdelen geldt: hoe hoger je deze instelt, des te lager je actieradius.
Een getweakte stand twee met alle drie de onderdelen op maximaal rijdt nagenoeg hetzelfde als stand drie, maar heeft een wat lager accu-verbruik, aldus de ervaringen van Stromer rijders.