In 2019 bestond de Zwitserse speed pedelec fabrikant Stromer tien jaar. Dit werd gevierd met een heruitgave van de legendarische Stromer ST1. De nieuwe Stromer ST1 is – met een startprijs onder de 5.000 euro – het Stromer instapmodel.
De huidige Stromer vloot bestaat uit de Stromer ST1, ST2 (ook een heruitgave), ST3 en de ST5.

Ondersteuning en actieradius
Met een glimlach 45km/u rijden is hét handelsmerk Stromer. Daarmee onderscheidt de fabrikant zich met afstand van speedpedelec modellen die zijn uitgerust met een middenmotor van b.v. Bosch, waarmee je alleen de topsnelheid haalt door je stevig in het zweet te werken en dat ook niet lang volhoudt.
Dankzij de 670W/35Nm CYRO Drive II achterwielmotor haal je met de Stromer ST1 moeiteloos een snelheid van 45km/u.
Hoewel Stromer inmiddels niet meer de enige speed pedelec fabrikant is die kiest voor de achterwielmotor, blijven Stromers enorm populair onder het grote publiek. In België en Nederland is Stromer al jaren marktleider dankzij de combinatie van krachtige ondersteuning, design en actieradius.

Af fabriek wordt de ST1 geleverd met een 500Wh accu. En hoewel deze Stromer behoorlijk zuinig in gebruik is (de ST3 en ST5 hebben een sterkere motor die meer verbuikt) adviseren wij om meteen de optionele 983Wh accu mee te bestellen tegen een meerprijs van € 1.100,-. Wij hadden met deze 983Wh accu een actieradius van ca. 60 kilometer bij maximale ondersteuning.
Is 1.100 euro erbij budgettair een beetje teveel van het goede? Ook een upgrade naar 618Wh en 815Wh accu is optioneel mogelijk.
Hoog comfortniveau
Wat valt verder op aan de nieuwe Stromer ST1? Allereerst het hoge comfortniveau. De klassieke ST2, ST1 X en de ST5 hebben Stromer een spartaans imago bezorgd. Maar de ST1 is een compleet ander verhaal: het ‘sport’ model heeft geen rechte bovenbuis meer (het is eigenlijk een ‘unisex’-model) en het ‘comfort’ model heeft een zeer lage instap.
Het frame heeft een relatief korte ‘reach’ en met drie verschillende sturen en vier stuurpennen kun je als berijder zo sportief of rechtop zitten als je zelf prettig vind. Optioneel zijn ook een geveerde voorvork en Kinekt Seatpost verende zadelpen leverbaar.

Afmontage
Stromer kiest steeds vaker voor het rebranden van componenten van bekende merken; veel onderdelen zijn “Stromer by…”. Zo is de ST1 uitgevoerd met ‘Stromer HD922 by Tektro’ remmen met grote 203mm remschijven die hun werk uitstekend doen.
De aandrijflijn is een ‘Stromer 9-Speed 11-42 by Microshift’ systeem. Toen Stromer op de ST3 Microshift introduceerde werd daar aanvankelijk wat lacherig over gedaan, want het was geen Shimano.
Maar inmiddels weten gebruikers beter: er is namelijk helemaal niks mis met die Microshift spullen. Het zijn robuuste schakelsystemen, alle schakelklappen zijn raak. Het voelt misschien iets ‘ruwer’ dan bijvoorbeeld een fijngevoelig Shimano XTR derailleur, maar daarmee zijn de Microshift derailleurs die Stromer heeft uitgekozen wel uitermate geschikt voor het zeer intensieve gebruik op een speed pedelec.

Nog iets te mopperen?
Nou, eigenlijk niet zo heel veel. Twee dingen:
De koplamp van de Stromer ST1 heeft geen high beam functie en wij vinden dat onmisbaar op een speed pedelec in de donkere dagen.
Verder blijken de ‘Stromer Custom TA754 by Vee Tire’ banden geen doorslaand succes. Grip en lekbestendigheid laten te wensen over. Ons advies: laat deze band bij aflevering meteen vervangen door iets beters, of rij ze rustig op in het lente- en zomerseizoen en stap vanaf de natte herfstdagen over op winterbanden.
Stromer ST1 in 2022: wat is er nieuw?
Inmiddels is de Stromer ST1 twee jaar op de markt en kunnen we concluderen dat-ie het ontzettend lekker doet; nauwelijks kinderziektes gehad, lage storingsgevoeligheid. De ST1 is gewoon een heerlijke, mooie, basic speed pedelec waarmee je als berijder zowel in stedelijk gebied als op langere woon-werkafstanden prima uit de voeten kan.
Vanaf 1 oktober 2021 is de kleur Deep Red vervangen door Deep Petrol. Light en Dark Grey blijven leverbaar. Verder krijgt de ST1, net als de ST2, dagrijverlichting in het balhoofd én de ST1 wordt voortaan standaard geleverd met OMNI C module. Deze heeft af fabriek alleen de Bluetooth functionaliteit die we al kennen. Maar door éénmalig de ingebouwde SIM-kaart te activeren krijgt te gebruiker volledige OMNI C functionaliteit incl. GPS tracking, over-the-air firmware updates en motortuning.
Tegenover de daylight unit en gedowngrade OMNI C staat wel een prijsverhoging van 428 euro. Daarmee wordt de adviesprijs voor het basismodel Stromer ST1 vanaf 1 oktober 2021 € 4.718,-.

Meer weten over de Stromer ST1? Lees onze uitgebreide review en gebruikerservaringen op het Speed Pedelec Review forum!
