Introductie
Op 21 en 22 juni heeft Stromer op twee besloten VIP Events in Nederland en België officieel de nieuwe Stromer ST7 gelanceerd.
Foto’s maken was helaas niet toegestaan en alle bezoekers – dealers en een select aantal consumenten – moesten een NDA (Non Disclosure Agreement) ondertekenen: een geheimhoudingsverklaring met een boete van CHF 50.000 bij schending ervan.
Kortom: we mochten aan de ST7 ruiken en voelen, we mochten zelfs een Stromer ST7 testrit maken (er waren 4 rideable prototypes beschikbaar), maar we mochten er helemaal niks over zeggen. Dit had met name te maken met het gloednieuwe PINION aandrijfsysteem op de ST7. Dit aandrijfsysteem zal tijdens Eurobike 2022 officieel worden onthuld door Stromer en PINION samen.
De NDA eindigt op 12 juli om klokslag 14:00u.
En nu is het eindelijk zo ver: kunnen we onze eerste indruk van de nieuwe Stromer ST7 delen.
Tijdens de presentaties hebben we driftig mee geschreven. In de post hieronder volgt dan ook een flinke lap tekst, met alle bekend gemaakte specificaties van de Stromer ST7.
Verder mogen we eindelijk enkele fraaie ST7 foto’s delen die ik van een zeer vriendelijke anonieme bron heb gekregen.
Dit is ‘m dan: de lang verwachte Stromer ST7 Launch Edition in gelimiteerde gouden oplage:

Specificaties Stromer ST7
PINION Smart Shift elektronisch schakelsysteem
- Elektronisch schakelen
- 12-speed
- Duimschakelaar
- Schakelsysteem wordt gevoed vanaf de Stromer accu, dus geen apart op te laden batterij met extra oplaadpunt meer nodig, zoals bij het Shimano Di2-systeem
- 22T achter, 39T voor
- 113T Gates Carbon riem, zwart
Belt tensioner aanwezig, dus geen snubber nodig
Schakel-instellingen:
– Comfort Shift: schakelt op één positie van de trapper, dit zit op de prototypes
– Sport Shift: schakelt direct. Deze komt er als tweede optie bij op het productie exemplaar)
– Automatic: toekomstige upgrade, nu nog niet beschikbaar
De versnellingen moeten worden ingesteld door de dealer. Dit kan wel ‘over the air’ dus je hoeft er niet met je Stromer voor langs.
De OMNI display toont in welke versnelling de PINION rijdt. (Dat is met het Shimano Di2 schakelsysteem op de ST5/ST5 ABS niet mogelijk, omdat Shimano de API nooit heeft willen vrijgeven.)
940W/52Nm achterwielmotor
Deze motor is met 940W/52Nm sterker dan de 850W/48Nm motor van de Stromer ST5. De Stromer ST7 weegt maar liefst 37kg, dus deze sterkere motor is ook wel nodig.
1.440Wh accu
- Actieradius tot 260km. In stand S (volle ondersteuning) is de verwachte actieradius ca. 100km onder goede omstandigheden
- LED laadindicator op de accu behuizing
- Laadtijd met de huidige CR246 | 246 Watt lader: 6,5 uur
- Supercharger is in ontwikkeling, deze wordt in de loop van 2023 verwacht
Nieuw frame
De nieuwe 1.440Wh accu heeft een grotere behuizing, dus de Stromer ST7 heeft een nieuw frame.
Nieuwe accu-deur:
– Geen kunststof maar aluminium, dus deze trekt niet meer krom.
– Geen zwart afsluitrubber rondom de deur; strakkere look
– De deur kan ook worden gesloten als de accu eruit is
– Geen eject knop meer in het frame om de accu-deur te openen. Deze wordt geopend via een ‘flesopener’-icoontje op de OMNI display. In geval van een storing kan de accu-deur ook worden geopend door de lader op de ST7 aan te sluiten.
Kleuren:
– Stromer ST7 Launch Edition: 24k-Gold (verwacht in de herfst van 2022). Gelimiteerde editie.
– Donkergrijs, de reguliere editie, volgt later. Stromer noemt de kleur ‘Dark Platinum’. Het is een officiële Ferrari kleur, maar Stromer mag de Ferrari kleurnaam niet gebruiken.
ABS
Blubrake ABS G2 ABS systeem. Dit systeem is de helft lichter en kleiner dan de eerste versie. Gen2 zit op de ST3 PINION met ABS en op de ST7, Gen1 zit op de ST5 ABS.
Brooks Ergonomic rubber grips, zwart
Brooks Cambium C17 Carved zadel, zwart
Overige specificaties
Net als bij de Stromer ST5 drie ondersteuningsstanden plus een S stand.
Supernova M99 PRO koplamp. Deze koplamp is EOL en zal later worden opgevolgd door de SUPERNOVA M99 PRO 2. (Dat werd door Stromer op het NL event verteld. Op het BE event een dag later werden de geluiden wat vager, dus dit is onder voorbehoud.)
Tektro remmen.
Opengewerkte remschijf voor. Dit zou moeten helpen tegen piepende remmen.
De remklauwen op de ST7 prototypes zijn rood. Die op het productie exemplaar worden zwart.
USB aansluiting onderaan de horizontale frame buis.
Nieuw toetersignaal (voorbehoud).
Optioneel
Wren USD verende voorvork. Dit is dezelfde optionele geveerde voorvork als die voor de ST3/ST5, maar wel met een langere stuurbuis omdat het balhoofd van de ST7 hoger is.
In ontwikkeling
- Crash detection (stuurt bij een val een bericht naar een telefoonnummer naar keuze)
- Smartphone te gebruiken als 2nd screen
- Supercharger (loop 2023)
- Langere spatborden
- Stromer denkt na over een adapter/box-constructie om huidige accu’s in de ST7 te kunnen plaatsen. Of er een oplossing komt om oudere accu’s in de ST7 te plaatsen, en of dat deze oplossing is, dat is nog niet zeker.
Wil je een Stromer ST7 kopen:
Prijs
€ 12.184,-
PINION Smart Shift elektronisch schakelsysteem
En hier was het dus allemaal om te doen op de nieuwe Stromer ST7: een 12-speed PINION gearbox met elektronisch schakelsysteem.
En dat is echt heel erg lekker. Hebben we het nódig? Hadden we het Shimano Di2 elektronisch schakelsysteem op de Stromer ST2 S en de Stromer ST5 nodig? Nee tuurlijk niet maar het is wel heel erg fijn. Zeker bij een PINION bak, want dat systeem werkt normaalgesproken met een gripshifter/draaischakelaar en dit schakelt wat zwaarder dan schakelen met een traditioneel derailleur en je moet je hand iets verplaatsen om te kunnen schakelen.
Bij het Shimano Di2-systeem op de Stromer ST5 heeft Stromer er om design-technisch redenen voor gekozen om geen Di2-systeem te plaatsen op het stuur. De gebruiker kon dus niet zien in welke versnelling er gereden werd, en hoe vol de aparte accu van het Di2-systeem nog was.
Over de voeding van het PINION Smartshift systeem en het opladen daarvan hoeven we ons bij de ST7 niet meer druk te maken, dit systeem is namelijk gewoon aan de Stromer accu zelf gekoppeld. Verder wordt op de OMNI display de versnelling waarin de PINION bak rijdt doorgegeven.
In tegenstelling tot Shimano wilde PINION de API namelijk wél vrijgeven; PINION Smartshift en de Stromer ST7 vormen samen een volledig geïntegreerd systeem. Heel erg tof.



PINION heeft bij de Smartshift gekozen voor een duimschakelaar onder het stuur. Prima, want dat is ergonomisch (de natuurlijke positie van je hand en duim) de meest logische plek.

Dit nieuwe PINION Smartshift systeem is softwarematig instelbaar. Tijdens het test-event was er nog maar één stand beschikbaar: Comfort. In de Comfort modus schakelt het systeem alleen op één specifieke positie van de pedalen. Dus ongeacht wanneer jij schakelt met je duim; het verzet wijzigt pas als de pedalen die ene specifieke positie passeren.
Voor wie een Stromer ST7 gaat kopen: op het productie exemplaar zou sowieso al een tweede modus beschikbaar moeten zijn: Sport. In de Sport-stand schakelt de PINION Smartshift meteen als jij schakelt met je duim.
Op termijn komt er nog een derde modus beschikbaar en dat lijkt ons een hele interessante: Automatic. Hoe dit precies zal werken is ons nog niet duidelijk (misschien hebben anderen op het Event beter opgelet?), maar wij vermoeden dat dit een systeem wordt met een instelbare cadans die de PINION Smartshift automatisch aan houdt. En dát is heel erg gaaf, dat bleek ook toen wij de Ellio Elite een maand lang mochten testen voor een review.
De PINION Smartshift modes zijn helaas niet instelbaar door de gebruiker. De Stromer dealer kan deze aanpassen en ‘over the air’ naar jouw Stromer sturen. Je hoeft er gelukkig dus niet voor met je Stromer langs de dealer.
Het PINION Smart Shift systeem op de Stromer ST7 heeft net als de C1.12 12 versnellingen met een totale range van 600%. De onderlinge stappen tussen de versnellingen zijn 17,7%.

Nieuwe accu-deur
Stromer moest voor de ST7 een compleet nieuw frame om de fysiek grotere 1.440Wh accu heen bouwen. Hierbij heeft Stromer ook meteen de deur van het accu-vak vernieuwd. Deze deur is niet meer van kunststof, maar van aluminium, waardoor hij niet meer krom zal trekken.
Het zwarte afsluitrubber is verdwenen. Ook is de ‘eject’ knop in het frame verdwenen. Hierdoor heeft de Stromer ST7 een nog strakker uiterlijk gekregen dan zijn voorganger.
Het openen van het accuvak gebeurt nu rechtstreeks vanaf de OMNI display, én: de accudeur kan ook gesloten worden als de accu eruit is. Dat klittenbandje om de boel op z’n plek te houden heb je bij de nieuwe Stromer ST7 dus niet meer nodig.

Brooks zadel en handgrepen
Voor het zadel en de handgrepen op de ST7 is Stromer in zee gegaan met Brooks.
Op de afbeelding hierboven zie je een fraai zwart Brooks Cambium C17 Carved zadel. Die kennen we al, wij vinden het een erg mooi en fijn zadel. Sommigen zullen ‘m wellicht wat hard vinden. Een zadel is nu eenmaal ontzettend persoonlijk.
De zwarte Brooks Ergonomic rubber handgrepen zijn nieuw op de markt en hebben de Ergon grips vervangen die Stromer normaalgesproken gebruikt op de duurdere modellen:

Kleuren
Traditioneel trapt Stromer een nieuw model af met een ‘Launch Edition’: de Stromer ST7 Launch Edition is een gelimiteerde, gouden editie, die Stromer dealers alléén konden bestellen als ze vorig jaar zomer aanwezig waren bij het Stromer Universe Event in Genk. Daar kon-ie besteld worden, daarna NIET meer.
De gouden Stromer ST7 Launch Edition wordt verwacht in de herfst van 2022.
De standaard Stromer ST7 krijgt de kleur ‘Dark Platinum’. De kleur is een officiële lakkleur van Ferrari, maar Stromer mag de Ferrari-kleurnaam niet gebruiken. Wij hebben ‘m gezien tijdens het VIP Event waarbij de ST7 werd onthuld: de kleur is zeer donkergrijs, glanzend.
De Tektro remmen op alle prototypes zijn trouwens rood, net als bij de Stromer ST5. Op de productie-exemplaren van de Stromer ST7 worden deze als wij het goed begrepen hebben zwart. (In elk geval op de Gouden.)

Stromer ST7 test ervaring
Na de feestelijke onthulling was het zover: de nieuwe Stromer ST7 die wij een jaar geleden alleen nog in 3D geprinte versie in een aquarium konden bekijken, stond nu in viervoud voor ons klaar voor een korte testrit. Aansluiten in de rij en wachten maar. Gelukkig staan er bij de Stromer test-stand altijd genoeg mensen van Stromer om even mee over ditjes en datjes te praten, dus heel erg is dat wachten niet.
En eindelijk waren wij aan de beurt: telefoon inleveren (foto’s verboden), helm op en gaan met die gouden banaan

Op voorhand was ons verteld dat het om vier zogenaamde ‘rideable prototypes’ gaat. Ze zijn dus nog niet helemaal perfect en de productie-exemplaren worden ook uiterlijk nog verder gefine-tuned. Helemaal prima, daar zijn het prototypes voor.
Wat ik (Sylvia, red.) meteen merkte tijdens de korte testrit met deze nieuwe Stromer ST7, is dat de ondersteuning, de wegligging en het stuurgedrag weer helemaal het vertrouwde ‘Stromer’-gevoel inclusief glimlach teweeg brengen. Ik rij al dik een jaar geen Stromer meer en eerlijk is eerlijk, op bepaalde vlakken heb ik dat toch wel een beetje gemist.
De ondersteuning is krachtig als vanouds en bouwt mooi intuïtief op. De nieuwe TDCM achterwielmotor is met 940W/52Nm weer een tandje krachtiger dan die van zijn voorganger de Stromer ST5. Mega veel merk je daar echter niet van, want de ST7 is met 37 kilo een serieus zwaar bakbeest geworden en dan heb je zo’n motor gewoon nodig.
Net als de ST5 heeft de ST7 ondersteuningsstand 1, 2 en 3, en de S (sport) stand voor nog wat extra power.
V.w.b. het gewicht: ik vind de ST7 wel héél zwaar worden, en dat zit ‘m natuurlijk vooral in de accu. Je voelt als je met de ST7 rijdt dat je op een tank zit en voor mij persoonlijk lag het zware zwaartepunt van de ST7 te laag om ‘m lekker de bochten in te gooien. Eén van de forumleden die er tijdens de testdag ook was, merkte hierover wel terecht op dat ik met mijn lichtgewicht 1,64m op een Stromer maat L wel gewoon op een flink te grote fiets zit. Wellicht dat de balans van een ST7 in maat M beter bij mij past.
En dan het systeem waar het allemaal om te doen is: het nieuwe PINION SmartShift elektronisch schakelsysteem:

Wij vinden het gaaf en erg fijn werken. Net als bij het Shimano Di2-systeem zullen veel mensen zeggen: kost mij teveel heb ik er niet voor over. Dat is te begrijpen. Met de huidige instellingen is dit elektronisch schakelsysteem gewoon een ‘nice to have’, waarbij je niet meer aan die draaischakelaar aan het handvat hoeft te sleuren.
Maar: PINION SmartShift is nog lang niet uitontwikkeld! Naast de Comfort en Sport stand is er ook een ‘Automatic’ stand aangekondigd. Hoe die precies gaat werken is ons niet helemaal duidelijk geworden, maar wij stellen ons hier een instelbare cadans bij voor en dat is écht heel erg lekker, zo hebben we wel gemerkt tijdens de uitgebreide test van de Ellio Elite.
Wij zijn het namelijk zo ontzettend gewend om te schakelen (of je bent het niet gewend en je rijdt altijd op de 11), dat het ons eigenlijk niks meer uitmaakt. Maar ik (Sylvia, red.) spreek uit ervaring: rij een maand zonder schakelen en stap daarna weer op een speed pedelec waarbij je dit zelf moet doen en je hebt geen idee meer waarom hier nooit eerder wat aan gedaan is.
Wij zijn fan van het PINION SmartShift systeem. En we zijn ontzettend benieuwd wat de verdere ontwikkelingen gaan worden.

Meer lezen over Stromer ST7 ervaringen? Kom langs op het Speed Pedelec Review forum!