Aangekondigd op Eurobike 2022 en inmiddels regelmatig besproken, maar zeker een eigen blog waard: de vermaarde Supernova M99 PRO koplamp (aka ‘De Bouwlamp’) en de Supernova M99 Taillight (destijds het eerste achterlicht met remlichtfunctie gehomologeerd voor speed pedelecs) zijn opgevolgd door een ‘2’. Wij zagen ze allebei op Eurobike en onze interesse was meteen gewekt!
Supernova M99 PRO 2 koplamp
De voorganger van deze koplamp is al jaren de ‘koplamp der koplampen’ voor speed pedelec rijders. Op papier zijn er misschien nog betere lampen, maar op de meeste speed pedelecs vinden we verlichting van de merken Busch & Müller, Roxim en Supernova; hun koplampen zijn gehomologeerd voor 45km/u speed pedelecs. (Dat is in de regel niet het geval voor de extra bijzetlampjes die wij op ons speed pedelec stuur plaatsen als de fabriekskoplamp niet voldoet.)
In de groep gehomologeerde koplampen is de Supernova M99 PRO al jaren de onbetwiste leider. Zozeer zelfs, dat mensen bewust kiezen voor een bepaald merk of model speed pedelec (b.v. de Stromer ST2 S, Stromer ST5, Stromer ST7), omdát de M99 PRO erop zit. Met minder nemen deze consumenten geen genoegen meer en dat is wel te begrijpen; wanneer je eenmaal een speed pedelec met M99 PRO hebt gehad is elke andere koplamp ‘minder’, zowel in lichtopbrengst als het lichtbeeld.
Zie ook ‘De grote speedpedelec koplampentest’ die is uitgevoerd door enkele actieve leden van het Speed Pedelec Review forum.
Op Eurobike 2022 kondigde Supernova de opvolger van de immens populaire M99 PRO aan: de Supernova M99 PRO 2:

Belangrijkste verschillen tussen de Supernova M99 PRO en de M99 PRO 2
– Nog meer lichtopbrengst: de M99 heeft een low beam van 1,100 lm, 310 lx, 16 W en een toch al niet kinderachtige 1,600 lm, 380 lx, 32 W high beam. Dit is een hele serieuze bak licht! De PRO 2 gaat nog een stap verder: de 45km/u versie heeft dezelfde low beam prestaties als z’n voorganger, maar het grootlicht is nog een pak sterker geworden: 3.000 lm, 450 lx, 35 W.
– De vernieuwde behuizing, nog steeds van geanodiseerd aluminium, is kleiner en lichter geworden.
– De behuizing van de Supernova M99 PRO 2 heeft geen grote koelribben meer bovenop de behuizing. De lichtsensor, waarmee automatisch wordt geschakeld tussen daglicht en dimlicht, zat bij de originele M99 PRO wat verstopt tussen die koelribben, waardoor deze niet altijd optimaal functioneerde. Dit was bijvoorbeeld het geval op de Stromer ST5: bij deze speed pedelec is de Supernova M99 PRO in het stuur verzonken, en als je de lamp ook maar iets verkeerd uitrichtte, dan ving de sensor geen licht meer op waardoor hij niet meer automatisch van dimlicht naar de daglicht stand schakelde wanneer je b.v. een tunnel uit reed. Dit probleem is verholpen met de Supernova M99 PRO 2.
Lichtsensor op de ‘oude’ Supernova M99 PRO (rechts):

– Voor de ‘signature’ dagrijverlichting met twee halve maantjes aan de zijkanten van de koplamp – je herkent een fiets met Supernova M99 PRO meteen als er eentje op je af rijdt – wordt bij de Supernova M99 PRO 2 gebruik gemaakt van SMD LEDs. Hierdoor lijkt de ingeschakelde dagrijverlichting wat meer op een ‘strip’ en dat geeft de lamp een nog strakkere uitstraling.

– De M99 PRO 2 kan dienst doen als ‘power hub’. Hiervoor zijn enkele extra aansluitingen voorzien aan de achterkant van de behuizing. Je kunt er bijvoorbeeld de toeter mee voeden, een extra USB aansluiting om je smartphone of navigatieapparaat mee op te laden, of zelfs handgreepverwarming. (Naar verluidt spelen ze bij OPIUM met die gedachte.)

Levering Supernova M99 PRO 2 koplamp
Wie overweegt om zelf een Supernova M99 PRO 2 te kopen en op z’n SP te monteren: de adviesprijs van de Supernova M99 PRO 2 blijft hetzelfde als die van z’n voorganger: € 449,-.
Kost wat, maar dan heb je ook wel echt wat. Optimale veiligheid door goed zicht en zichtbaarheid is een hele hoop waard.
Momenteel is de M99 PRO 2 nog niet leverbaar. Hij wordt voor het einde van 2022 verwacht.
Bij Stromer komt dit even net niet lekker uit. Traditioneel monteert Stromer de Supernova M99 PRO op hun duurste model: eerst op de Stromer ST2 S en daarna de Stomer ST5 / ST5 ABS. Stromers allernieuwste topmodel – de Stromer ST7 – wordt deze maand (oktober 2022) in productie genomen. Maar de afdeling Product Development van Stromer verwacht de nieuwe M99 PRO 2 koplamp pas deze maand binnen te krijgen. Omdat het voltage van de M99 PRO 2 anders is dan dat van z’n voorganger (was 24-60V DC, wordt 6-12V DC) moet Stromer eerst bepalen welke aanpassingen er nodig zijn om de PRO 2 op ST7 te monteren.
Stromer kiest ervoor om de levering van de ST7 niet verder uit te stellen en dat is ook begrijpelijk. In de specificaties van de ST7 is de M99 PRO opgenomen, dus dat is de koplamp die erop geleverd mag worden. Het ligt wel in de lijn der verwachtingen dat latere batches van de Stromer ST7 worden geleverd met een Supernova M99 PRO 2 koplamp, want de M99 PRO wordt End of Life (EOL).
Maar wanneer de PRO 1 daadwerkelijk EOL is, wanneer de voorraden op zijn, en wanneer Stromer het rond krijgt met montage van de PRO 2, dat is allemaal nog niet bekend. Uiteindelijk zal de stap naar een Supernova M99 PRO 2 koplamp een tussentijdse wijziging/upgrade aan de ST7 worden, net als b.v. de Stromer ST5, die een jaar na de release een zwart stuur en DI2 oplaadpunt in het stuur-eind kreeg.

De enige andere fabrikant die op dit moment al heeft bevestigd de Supernova M99 PRO 2 op haar speed pedelecs te monteren is OPIUM. Ook OPIUM zet deze topkoplamp op z’n topmodel: de OPIUM S6 / S6 XLR, hieronder te zien als prototype op Eurobike 2022. De OPIUM S6 / S6 XLR wordt naar verwachting leverbaar in de zomer van 2023.

Supernova M99 TAIL LIGHT PRO 2
Per 1-1-2018 werden de typegoedkeuringseisen voor speed pedelecs aangescherpt. Vanaf dat moment moest elke speed pedelec zijn voorzien van een toeter en een remlicht. Nog voor deze verplichting monteerde Stromer al een remlicht op z’n vlaggenschip van weleer: de Stromer ST2 S: de (of is het ‘het’?) Supernova M99 PRO Taillight 45. Dit achterlicht met remlichtfunctie was de eerste die officieel voor 45km/ e-bikes gehomologeerd werd.
De eerste versie van de M99 TAIL LIGHT 45 is uitgerust met een rijtje van vijf krachtige LEDs (9 cd achterlicht, 50 cd remlicht) en geïntegreerde kentekenverlichting. Mooi basic en functioneel vorm gegeven:

Sinds het remlicht verplicht werd op speed pedelecs kreeg Supernova er meteen concurrentie bij. Onder meer van Roxim. Het Roxim R3E achterlicht werkt volgens hetzelfde principe – 5 LEDS en geïntegreerde kentekenverlichting -, maar de behuizing is van kunststof en minder fraai ontworpen. De lichtopbrengst van beide achterlichten is vergelijkbaar, maar de Roxim R3E kost de helft en dat weet je het wel: een merk zoals Stromer behoudt Supernova (koplamp en achterlicht) alleen op hun topmodellen (ST2 S, ST5, ST7) en rust alle andere/goedkopere modellen voortaan uit met verlichting van Roxim.
Op onderstaande, verre van representatieve maar toch best verhelderende, foto zie je links de Supernova M99 Taillight 45 en rechts de Roxim R3E:

Lang verhaal kort: verreweg de meeste speed pedelec fabrikanten monteren nu standaard het Roxim R3E achterlicht, want die kost ze de helft (aan de inkoopkant is het verschil misschien nog wel groter, wie weet). Op Eurobike 2022 kwam Supernova met een antwoord: de Supernova M99 TAIL LIGHT 2. En dat IS me toch een mooi ding geworden.
De M99 TL2 PRO is uitgerust met bijna 60 power LEDs, waardoor het geheel oogt als één strakke LED strip. High Density LED technologie zorgt voor een optimale zichtbaarheid. 7.5 cd achterlicht is wat minder dan z’n voorganger, maar 75 cd remlicht is fors meer dit was 50 cd):

De Supernova M99 TAIL LIGHT 2 PRO is inmiddels leverbaar en kost €119,00 . Er zijn nog geen speed pedelec fabrikanten bekend die dit nieuwe achterlicht gaan voeren. V.w.b. het design hopen wij toch dat enkele merken overstag gaan en die plastic Roxim unit uitwuiven.
Meepraten over de nieuwe Supernova verlichting? Dat kan in het topic op het Speed Pedelec Review forum!