Eind 2020 introduceert Stromer haar eerste en lang verwachte speed pedelec met riemaandrijving: de Stromer ST2. De naam is gerecycled van de ‘klassieke’ ST2 (2015-2018), maar de nieuwe ST2 is een totaal andere speed pedelec: ander frame, grotere wielen, dus andere zithouding en wegligging, en een compleet nieuwe aandrijflijn.
Wij hebben de nieuwe Stromer ST2 destijds meteen getest en waren enthousiast. (Hier kun je onze uitgebreide review lezen.) De ST2 ligt lekker op de weg, de Gates Carbon belt en in de motor weggewerkte Sturmey Archer 5-speed versnellingshub doen hun werk prima en de opvallende kleur Royal Blue is ook niet te versmaden.

Toch verschijnen er op het Speed Pedelec Review forum regelmatig meldingen van teleurstellend verlopen testritten. Zozeer zelfs, dat mensen de ST2 links laten liggen en een Stromer ST1 of ST3 kopen, of een speed pedelec met riemaandrijving van ander merk, zoals de Klever X-Speed PINION of X Alpha 45.
Dat is toch jammer, want wij vinden de ST2 écht een hele fijne speed pedelec die een eerlijke kans verdient. En nee: we hebben geen Stromer-aandelen en we hebben ook geen ST2 cadeau gekregen. Was maar waar ;-)
Wat gaat er dan mis?
Dealers kregen pas na uitlevering van de eerste ST2’s de dealer-handleiding. Het achterwiel van de nieuwe ST2 heeft een ander aandraaimoment dan andere Stromers (28Nm) en kalibratie verloopt anders omdat de ST2 een riem heeft in plaats van een fietsketting. Doe je hier wat verkeerd, dan ondersteunt de speed pedelec niet goed en dat moet je als dealer natuurlijk wel even weten.
Verder bleek in de eerste maanden dat de ST2 enkele kinderziektes had. Maar inmiddels zijn we een jaar verder. Stromer heeft de meeste ST2 problemen opgelost en het dealerhandboek is al lang beschikbaar.
Onze conclusie: wanneer wij als Stromer community allemaal al lang weten hoe eenvoudig de ST2 werkt, hoe kan het dan dat een Stromer dealer zó lang na de introductie nog steeds demo-ST2’s aan klanten meegeeft die niet lekker rijden?
Eigenlijk weten wij het antwoord wel..
Wat is er aan de ST2 problemen gedaan?
Schakelen lukt niet (goed) / er komen bijgeluiden uit de hub
Oorzaak: een c-ring in de versnellingshub kan van zijn plaats schieten, waardoor de tandwielen in de versnellingshub niet goed meer in elkaar grijpen.
Oplossing: Stromer heeft i.s.m. met TDCM (producent van de motor) en Sturmey Archer (producent van de versnellingshub) de eigen voorraad en de voorraad van grote dealers aangepast. Voor eindgebruikers wordt het probleem onder garantie door Stromer hersteld.
Ondersteuning valt weg / ST2 valt volledig uit na rijden over een hobbel
Oorzaak: de accu heeft iets teveel ruimte in het accuvak en kan bij het rijden over een hobbel de connectie verliezen. Hierdoor valt de ondersteuning kort weg of valt de bike helemaal uit.
Oplossing: de Stromer dealer kan een adapter plaatsen tussen het accu-vak en de wicket cable.
Rinkelende remschijf voor bij een snelheid rond de 40km/u
Oorzaak: de remschijf. Staat het goed functioneren van de remmerij gelukkig niet in de weg, maar het is wel vreselijk irritant.
Oplossing: Stromer werkt aan homologatie van een andere remschijf. Zodra dit rond is verwachten wij dat alle rinkelende remschijven vervangen worden. Wordt vervolgd.

Slechte ondersteuning; 45km/u rijden lukt niet of alleen met veel inspanning
Oorzaak: bijna altijd eenvoudig op te lossen d.m.v. één van de volgende stappen.
Instellingen:
– Kies ondersteuningsstand 3 en zet de gevoeligheid van de trapsensor op 100%.
– Schakel Recuperatiemodus uit.
Kalibreren:
– Kalibreren volgens de instructies op de OMNI display. Kalibreren doe je staand naast je ST2.
– Als na bovenstaande de ondersteuning niet verbetert: opnieuw kalibreren, staand naast je ST2, maar nu zonder de trappers rond te draaien.
Aandraaimoment achterwiel-as:
– Achterwiel-as iets lossen en met een momentsleutel vast draaien op 28Nm.

Advies
Met een Stromer ST2 kun je – net als met alle andere Stromers – onder normale omstandigheden vrij eenvoudig 45km/u of harder rijden. Verloopt je demo-rit met een Stromer ST2 niet goed, bespreek dit met de dealer. Als het antwoord is: ‘ligt aan de riem’, ‘ligt aan jou’, ‘neem een ST3’ etc., zoek dan een andere dealer (ook voor je aankoop). Want zo moeilijk is het écht niet om de Stromer ST2 te laten rijden zoals het hoort.
Heb je al een ST2 en helpen bovenstaande stappen niet om de ondersteuning op peil te krijgen, dan is er waarschijnlijk iets anders aan de hand. Neem in dat geval contact op met je Stromer dealer.
Hieronder de statistieken van één van de eerste Stromer ST2 rijders in Nederland: niks mis met zijn gemiddelde snelheid lijkt ons. In tegendeel!
Stromer ST2 ervaringen lezen of delen? Klik hier voor het uitgebreide forumtopic.
