Geliefd onder ‘young urbans’ en verfoeid door speed pedelec rijders: de hippe Amsterdamse VanMoof e-bikes zijn – inmiddels kunnen we met recht zeggen ‘waren’ – enorm populair onder randstedelijke yuppen. Maar de speed pedelec community moest er maar weinig van hebben.
Essentieel onderdeel van VanMoofs succes zijn niet alleen het aantrekkelijke design en de uitstekende marketing-strategie, maar ook het feit dat deze 25km/u ebikes kinderlijk eenvoudig illegaal op te voeren zijn door de bike op de zogenaamde ‘Amerikaanse stand’ te zetten. Amerika kent niet zoals de EU een categorie 25km/u e-bike en een categorie 45km/u speed pedelec. Amerika kent maar één categorie e-bikes en die mogen allemaal 20mph, ofwel 32km/u. Tel daar nog wat marge bij op en je zit zo aan de 35km/u.
Die ‘Amerikaanse stand’ wordt veelvuldig toegevoegd aan Europese e-bikes. Ook aan e-bikes die helemaal niet in Amerika te koop zijn, want er is meer dan genoeg Europese clientèle die helemaal geen zin heeft om continu tegen die vermaledijde 25km/u begrenzer aan te trappen.
En daar wringt bij speed pedelec rijders de schoen, want speed pedelec rijders gedragen zich (meestal tenminste) keurig legaal op hun supersnelle fiets: ze voeren een kenteken, dragen een helm, sluiten een verplichte aansprakelijkheidsverzekering af én: speed pedelecs moeten in bepaalde gebieden (zoals op veel jaagpaden in België en de meeste fietspaden in de bebouwde kom in Nederland) op de rijbaan tussen de auto’s fietsen. Dat terwijl trendy hipsters en Zuidas advocaatjes in wording met dik 32km/u over de overbevolkte grootstedelijke fietspaden jakkeren en het tragere fietsverkeer (plus automobilisten) de stuipen op het lijf jagen.
VanMoof 'V' Hyperbike
In oktober 2021 verdwenen de ergernissen over VanMoof onder speed pedelec rijders plotseling als sneeuw voor de zon en maakten plaats voor hoop, regenbogen, kilo’s confetti en licht aan het eind van de peperdure speed pedelec-tunnel: VanMoof kondigde de V Hyperbike ‘speed pedelec’ aan.

Foto: VanMoof
Een speed pedelec voor nog geen 3.500 euro met een dubbele motor, 700Wh accu, vering voor en achter, een aantrekkelijk design én een topsnelheid van 50km/u? Daar sta je dan met je fraaie Stromer die waarschijnlijk minstens het dubbele heeft gekost.
Zoals verwacht ontplofte de speed pedelec community bij dit nieuws. Voor twee tientjes kon je jezelf op de wachtlijst zetten zodat je als één van de eersten deze Hyperbike in ontvangst mocht nemen. Velen deden het.
Tegen beter weten in natuurlijk, want in de EU mag een speed pedelec nergens harder dan 45km/u en dat weet iedereen. VanMoof liet via een persbericht weten ‘in gesprek’ te willen met overheden om hier verandering in te brengen. Achteraf gezien – en dat was eigenlijk al wel duidelijk toen de beloofde levering van de V Hyperbike in maart 2022 uitbleef en het stiller en stiller werd rondom deze ‘speed pedelec’ – heeft VanMoof ook op dit vlak een veel te grote jas aangetrokken.
VanMoof failliet
Wat zich sinds begin 2023 bij VanMoof heeft afgespeeld hoeft niet nog eens te worden uitgekauwd, want de media zaten er continu bovenop. Ex-topvrouw van booking.com Gillian Tans vertrok alweer binnen een jaar, de klachten over defecten, oplopende levertijden en eindeloos durende reparaties stapelden zich razendsnel op. De hippe online marketing-strategie van VanMoof heeft het bedrijf keihard in de spreekwoordelijke kont gebeten, want online klagen konden al die ontevreden online shoppers ook als de beste. De deal met KwikFit kwam veel te laat om het tij nog te keren en geldschieters waren blijkbaar ook klaar met miljoenen pompen in een bedrijf dat niet meer te redden leek.
Vandaag viel het doek: het Nederlandse VanMoof is officieel failliet.
Op zo’n moment zijn er alleen nog maar verliezers. Als het bedrijf geen doorstart kan maken via een overname door een partij die stante pede de complete directie inclusief de twee oprichters vervangt door professionals die de boel grondig saneren, dan verliezen 700 mensen wereldwijd hun baan en staan 190.000 VanMoof eigenaren in de kou als hun bike het begeeft. Want VanMoofs bestaan volledig uit onderdelen die VanMoof in eigen beheer heeft gemaakt en aangezien VanMoof het dealernetwerk buiten de deur heeft gehouden kan sowieso niemand straks VanMoof e-bikes nog repareren. Uiteindelijk kunnen eigenaren hun eigen ebike niet eens meer van het slot halen als de app uit de lucht wordt gehaald wegens gebrek aan updates.
En de speed pedelec rijders? Die zijn een illusie en twee tientjes armer.
Vragen of meepraten? Dat kan natuurlijk weer op het Speed Pedelec Review forum!
